כשכלב נכנס לכיתה..

התנהגויות מאתגרות בבתי ספר יסודיים מהוות אתגר מתמשך עבור מערכת החינוך. מורים מדווחים על עייפות, שחיקה וחוסר אונים מול תלמידים עם בעיות ויסות, קשיי קשב ורקע משפחתי מורכב. מתוך המשבר הזה, עולה פתרון ייחודי: כלבנות טיפולית חינוכית, שמצליחה לשנות את פני הכיתה – תרתי משמע.

המקרה של מיין, ארה"ב – כיתה D5 בבית ספר ציבורי קטן במדינת מיין, ארה"ב, כללה 12 תלמידים עם קשיים התנהגותיים חמורים. רמת האלימות הגבוהה, צעקות, שברים רגשיים – כל אלו הפכו את הכיתה ללא מתפקדת.

כחלק מניסוי חינוכי, הוכנס לכל כיתה כלב טיפולי – מילו, לברדור שחור, הוכנס למרחב הכיתה מדי יום. תוך 6 שבועות, דווח על ירידה של 70% בהתפרצויות, שיפור בנוכחות ויכולת ריכוז, וחזרה לשיח רגוע.

הפסיכולוגיה מאחורי הכלב בכיתה

הכלב לא שופט. הוא מייצר סביבה לא מאיימת, מזמינה, שמורידה התנגדות. התלמידים חווים תחושת ערך, אחריות ואמפתיה, תחושות שהיו חסרות להם במפגש עם דמויות סמכות. השפעות אלו מגובות מחקרית:

  • מחקר שנערך ב-California State University (2018) מצא כי נוכחות של כלב בכיתה הפחיתה חרדה ב-62% ושיפרה את יחס המורה-תלמיד ב-48%.
  • בשנת 2025, השקנו לראשונה את קורס הכלבנות בלימודי תואר ראשון בחינוך במכללה למנהל בראשון לציון – זוהי פריצת דרך עצומה, הדורסת רגל באקדמיה לשילוב טבעי של כלבנות טיפולית כחלק ממערכת החינוך. היא תעניק למורים הרחבה של סל הכלים החינוכיים והטיפוליים בכיתה.

מימד קוגניטיבי ורגשי כאחד

נוכחות הכלב מגבירה וויסות עצמי, קואופרטיביות בין תלמידים עצמם ובינם לבין המורה וירידה בפערים בין בנים לבנות מבחינת השתתפות. גם תלמידים שנמנעו מקשר חברתי – מוצאים דרכו גשר לאחרים. הכלב הוא חבר של כולם, מתמסר, נותן אהבה, דרכו, כל ילד או ילדה בכיתה מרגישים שייכים.

סמכות מזווית אחרת

המורה, מייצר/ת קשר חדש ושונה בצורה יוצאת דופן עם התלמידים בכיתה. הכלב שובר את הדיסטנס בצורה חיובית ומקרבת ומשמש גשר לתקשורת. המורה, ששברה מוסכמות והכניסה כלב לכיתה, הושיטה יד אל התלמידים שלה ובעצם משדרת אכפתיות, רצון, השקעה – דרך הכלב היא תשיג בקלות רבה יותר, חיבור וקרבה.

"הילד הכי מופרע בכיתה ייגש ללטף את הכלב, לפני שיצא מהכיתה בכעס. זה לא נס – זה שינוי גישה, שנוצר מתוך קשר."

ביבליוגרפיה:

משרד החינוך, דו"ח על תכניות רגשיות בבתי ספר (2021).

Anderson, K. L., et al. (2018). Classroom-based animal-assisted therapy and children's behavior. Child & Youth Care Forum, 47(3), 321–336.

Jalongo, M. R. (2005). "What are all these dogs doing at school?" Using therapy dogs to promote children's reading. Childhood Education, 81(3), 152-158.

אהבתם? שתפו

אולי יעניין אותך..

בן לוויה בשנות הזהב – כלבנות טיפולית לקשישים

ההתמודדות עם הבדידות, אובדן משמעות וירידה בתפקוד בגיל השלישי מחייבת פתרונות טיפוליים המשלבים גוף ונפש. כולנו הרי מכירים ויודעים שהחבר הכי טוב של האדם, הוא הראשון שעולה במחשבתנו כשעולה צורך להפגת בדידות, לאירוח חברה וכמובן לתחושת ביטחון והגנה

אשמח לקרוא! »

כשכלב נכנס לכיתה..

התנהגויות מאתגרות בבתי ספר יסודיים מהוות אתגר מתמשך עבור מערכת החינוך. מורים מדווחים על עייפות, שחיקה וחוסר אונים מול תלמידים עם בעיות ויסות, קשיי קשב ורקע משפחתי מורכב. מתוך המשבר הזה, עולה פתרון ייחודי: כלבנות טיפולית חינוכית, שמצליחה לשנות את פני הכיתה – תרתי משמע.

אשמח לקרוא! »

כלבנות טיפולית ככלי שיקומי

במהלך שני העשורים האחרונים חלה עלייה משמעותית בשימוש בגישות אינטגרטיביות לשיקום רפואי, כאשר הכלבנות הטיפולית הפכה לאחת מהשיטות החדשניות והמבוססות ביותר.
גישה זו, השואבת מהקשר ההדוק שבין האדם לכלב, משולבת כיום במערכי שיקום ממוקדים כגון פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וטיפול בדיבור – בקרב צעירים, מבוגרים ואוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים.

אשמח לקרוא! »
×